Няколко неща, които не трябва да пропускате да научите за акрилните маркери

Posca маркери разнообразие

Независимо дали занимавате децата по време на училищната ваканция с рисуване върху камъчета или декорирате бурканчетата с подправки, със сигурност маркерите с акрилни бои ще ви привлекат вниманието. Много хора всъщност дори ги предпочитат пред традиционното рисуване с акрил, считайки че четките и платната за отживелица. Разбира се, предлагат се все още и акрилни маркери и акрилни бои във всеки един магазин за художествени материали като MaestroPan и творците могат да изберат, онези бои, с които са свикнали да рисуват. В случай обаче че вие тепърва започвате своя път в изкуството и още експериментирате с различните видове бои, сме ви подготвили кратък наръчник, съдържащ всичко, което е необходимо да имате предвид, когато рисувате с маркери.

Видове маркери за рисуване?

За да отличим характеристиките на акрилните маркери, първо трябва да се спрем на останалите видове. Със сигурност сте попадали на маркери на маслена основа, които трябва да ги разклатите енергично преди да започнете да рисувате с тях. Те притежават сачма, разбиваща боята вътре в тях при рязко движение. Предвид това че са базирани на маслени разтворители, тези маркери оставят силна миризма и следователно не са подходящи за деца или пък за рисуване в затворено, непроветриво помещение. Маркерите на маслена основа съхнат много по-дълго, отколкото акрилните и това е основна разлика.

Въпреки че могат да се използват върху редица повърхности, подобно на акрилните маркери, маркерите на маслена основа се държат доста по-различно. Маслената боя стои добре върху порести повърхности и не е необходимо да се запечатва. Въпреки това, върху непорести повърхности, като хартия и картон, маркерите с маслена боя са по-податливи на разтичане и рядко се използват.

Перманентните маркери са друг известен вид. Те обаче са базирани на мастило, а не на боя. Техните единствени предимства са скоростта на съхнене и доброто нанасяне върху бял цвят повърхност. При всички други приложения, маслените маркери и маркерите на акрилна основа имат по-добри качества. Мастилото няма да се вижда добре върху по-тъмни повърхности, нито ще работи особено добре върху порести. Смесването и наслояването не са възможни с мастило.

Маркерите с акрилна боя пък са съвсем нова технология и се използват от кратко време. Отличил се е един бранд из между многото художествени материали за качествени маркери с акрилна боя и това е маркери Posca. Лекота на използване, наред и с другите неща, са подредили маркерите Posca сред инструментите, които всеки един любител или професионалист при акрилните бои желае да притежава.

Свойства на акрилните маркери

Маркерите с акрилна боя могат да се използват върху най-разнообразни повърхности – от камъчета, през дрехи, до обикновено платно за рисуване - порцелан, стъкло, пластмаса, плат, дърво, метал, гума или кожа. Няма значение дали повърхността е светла или тъмна, грапава или гладка. Така че, независимо дали украсявате чаша, ключодържател или тениска, можете да се забавлявате часове наред с комплект маркери.

розов маркер

Когато се рисува с маркери, боята остава за постоянно, така че няма защо да се тревожите, че вашето творение ще се изтрие след време. В същото време пък можете съвсем лесно да си измиете ръцете от боята с вода и сапун. Пазете си обаче дрехите, защото веднъж засъхнала, боята остава перманентно.

Важно е да запомните, че ако ще използвате акрилните маркери за рисуване върху кухненски съдове, не може да ги поставяте в миялна машина. Разрешено е кратко миене на ръка с хладка вода.

Как изглежда акрилния маркер върху различните повърхности?

Върху порести (или матови) повърхности като дърво, плат, хартия и камък, боята от качествен акрил по време на изсъхването си ще стане перманентна. Така че можете да сте сигурни, че вашето произведение на изкуството ще издържи изпитанието на времето.

Върху непорести (или лъскави) повърхности като стъкло, огледало, керамика или метал, боята няма да е напълно трайна, дори и след изсъхване. Освен това ще отнеме и повече време да изсъхне. Върху лъскави повърхности пък акрилната боя е податлива на напукване и начупване.

Когато рисувате върху керамика или порцелан, след като боята изсъхне, тя може да се постави във фурната и да се изпече за дълготрайност. Това не само ще предаде повече жизненост на цветовете, ами и ще позволи на боята да се втвърди и да стане постоянна. Поставете стъкления или порцеланов съд в студена фурна, включете на 160 % и печете 40 минути след достигане на тези градуси. Изключете фурната и оставете предмета да изстине вътре.

Ако искате да запазите украшенията с безкомпромисно качество може да я „запечатате“ със спрей за лак. Така ще я предпазите и от напукване.

cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram