Разредители и лакове

Цена

Filters
Опаковка ml
Акрилен лак сатен

8,40 лв.

виж още
Уайт спирт - обезмирисен

3,90 лв.19,80 лв.

виж още
Терпентиново масло

6,00 лв.36,00 лв.

виж още
Raboten Ferniz Medium 100 ml
Работен ферниз - медиум

3,90 лв.19,80 лв.

виж още
Работен ферниз - бързо съхнещ

4,20 лв.24,00 лв.

виж още
Рафинирано ленено масло 100 мл
Рафинирано ленено масло

3,90 лв.19,80 лв.

виж още
Бързо съхнещо ленено масло

4,20 лв.21,00 лв.

виж още
Безцветен циркониев сикатив

6,00 лв.

виж още
Кобалтов сикатив

6,00 лв.

виж още
Дамаров лак

7,20 лв.48,00 лв.

виж още
Акрилен лак - гланц

4,20 лв.24,00 лв.

виж още
Акрилен лак - матов

4,20 лв.24,00 лв.

виж още
Забавител за акрилни бои

4,20 лв.

виж още
Салфетен лак

7,80 лв.

виж още
Декупажен лак - супер гланц

7,80 лв.

виж още
Лепило за декупаж - универсално

7,80 лв.

виж още
Лак за порцелан - супер гланц

9,60 лв.

виж още
Емайлиращ медиум за акрилни бои

7,80 лв.

виж още
Поливинилацетатно лепило - С 200

4,80 лв.

виж още

При нас ще откриете най-голямо разнообразие от разредители и  лакове, фернизи, сикативи, лепила и масла, които да използвате, докато творите. Изкуството  в днешно време се възползва от напредналите технологии и всички, които имат необходимия талант и познания, могат да създадат прекрасни шедьоври, чрез маслени и акрилни бои. По-долу ще разгледаме всеки един разредител за боя за какво се използва и как може да допринесе към вашето творчество.

Най-основният и базов разредител на маслените бои е уайт спирт обезмирисен /  обезмирисен минерален терпентин/, който е петролен дестилат. Уайт спиртът  е рафиниран продукт, предпочитан от много професионални художници, непонасящи силният аромат на терпентиновото масло. Обезмирисеният уайт спирт е слаб разтворител на смоли и не може да се използва за направата на лакове. Стандартният минерален терпентин и терпентиново масло служат за направата на лакове за картини- те добре разтварят дамарова  и други смоли.

Когато искате да изтриете незасъхнала маслена боя, съвсем спокойно можете да използвате уайт спирт или терпентин.  Те ще разтворят  боята,  и след като изсъхне, ще можете да нанесете нов слой с желан цвят. Също така те са перфектният разредител за почистване на четките.

Масла, с които можем да разреждаме маслените бои

Терпентиновото масло  / терпентин/   има малко по-различни свойства и много по-силен аромат. Най-големият отличителен знак на терпентиновото масло е, че то се осмолява, когато взаимодейства с кислорода във въздуха. За разлика от спирта, терпентиновото масло разтваря без никакви усилия балсами и смоли от всякакви видове. Също така  от терпентина  може да направи и лак или ферниз, в комбинация с дамарова смола. Тоест, боровият терпентин, балсамовият терпентин, са  подходящи за  използване по време на рисуването или след това,под формата на лакове за довършителна работа.

Лененото рафинирано масло също е традиционен избор, който ще увеличи блясъка и прозрачността на маслените бои. То изсъхва бавно през целия маслен филм, което го прави много стабилен и постоянен маслен разредител. Идеално е за рисуване още при първото нанасяне на боята. Изсъхва за 3-5 дни и има много блед, светложълт, лъскав оттенък. Трябва да знаете, че студено пресованото ленено масло изсъхва малко по-бързо от рафинираното ленено масло и се счита за най-качественото ленено масло. Нашите ленени масла са фабрично рафинирани, а за да се утаят и последните малки частици и за да се изсветли  максимално цветът на лененото масло, ние по старинна технология,  го излагаме на слънчевите лъчи в продължение на няколко месеца.  Заради това и нашите клиенти толкова много харесват маслата, които предлагаме.

Работни фернизи

Това са смеси, чието предназначение е да разреждат боите по време на рисуване. Съставът им може да е най-различен, но най-често включва разредител и ленено масло.  Ако към тях има и сикатив, който да осигури по-краткото време за съхне, тогава ще ги откриете под името „бързо съхнещи“, ако не - ще са работни фернизи медиум. Възможно е да откриете в състава на някои фернизи смоли и балсами, които да подобряват свойствата им.

Ще добавим и емайлиращите медиуми тук, защото те допринасят за гладкото разнасяне и на акрилни и на темперни бои. Освен това, притежават и свойството да увеличат времето за съхнене на вече нанесената боя. Подобрява се гланца и вискозитета на акрилната и темперната боя.

Сикативи и забавители

Това са два вида разредители, които работят в обратна посока. Докато сикативите забързват времето за съхнене на боята, забавителите, както се подразбира от името им, го удължават. Добрите сикативи не трябва да променят основния цвят на боята и трябва да действат върху всички основни слоеве, а не само върху онзи, който е нанесен последно. Интересното при сикативите е, че могат да бъдат с различна сила и ако не внимавате с пропорциите, да се получат напуквания по произведението ви. Това естествено, освен ако не е желан ефект, ще влоши качеството му и може да се наложи да го преработвате или да създадете изцяло ново. Работата със сикативи трябва да бъде много внимателна.

Ако сикативите се използват, за да съкратите времето на съхнене и по-бързо да получите крайното произведение, то много творци се нуждаят от удължено време, за да нанесат различни смеси от цветове. Медиумите забавители са тези разтвори, които са ви необходими в тези случаи.

Лакове за бои

Лаковете могат да са на най-различна основа и да съхнат за различно време. Дамаровият лак например е с дамарова смола и изсъхва щом се изпари терпентина, докато акрилният е с акрилна смола, диспергирана във водна среда и съхне доста по-бързо. При акрилният лак може да се наблюдава гланциращ или матиращ ефект, спрямо състава му. Освен това много хора се заблуждават по цвета му, но той всъщност  след изсъхване  става прозрачен, така че ако се нуждаете от безцветен лак, акрилният може да ви свърши работа.

Съществуват и някои видове лакове, които служат за декупажни техники, за порцелан и за лепене на хартия и салфетки. Лаковете за декупаж са много близки до лепилата за декупаж и са подходящи за използване върху различни повърхности. Те също трябва да се оставят да изсъхнат за известно време. Други лепила, които ще ви послужат са поливинилацетатното лепило, по-познато като C200. При нужда може да разредите лепилото с вода.

Както сами забелязвате, имаме най-разнообразни предложения за разредители, които можете да използвате по време на вашето рисуване. На страницата на всеки наш разредител ще откриете негово описание, за да сте наясно за какво е подходящо да бъде използван и съпоставим ли е с вашето изкуство. Нашите продукти са с най-качествени съставки и можете да ни се доверите изцяло, че ще осигурим пълна грижа за вашите творения.

cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram