Разликата между акрилни и темперни бои

темперна боя

Всяка рисунка започва първоначално с идея. При нас ще откриете всичко необходимо като акрилни и темперни бои, платна и четки, с които да я осъществите. Преди обаче да излеете рисунката на платно е необходимо да имате ясна представа кои бои са по-добри за вашия проект. Ако трябва да изберете най-добрата боя за вашия предстоящ шедьовър, сравняването на акрилната и темперната боя ще ви помогне изключително много. Ето какво трябва да знаете.

Какво е акрилна боя?

Акрилната боя е на водна основа и включва синтетични полимерни съединения. Тя използва гранулирани твърди вещества, пигменти и това е причината да не се разтваря, след като изсъхне.

При съхнене, водата, съдържаща се в акрилната дисперсия, се изпарява от акрилната боя и остават само пигментите, свързващото вещество и полимерите. Това прави боята издръжлива. Плюс това, те ѝ придават и лъскавото покритие и здравината.

Благодарение на полимерите, акрилната боя може и да се наслоява. Тя ще поддържа форма с относителна лекота, което я прави чудесен инструмент за рисуване. Като цяло акрилната боя е сравнително плътна. Това е част от причината да поддържа формата си добре, което прави възможно вкарването на текстура в картините. Въпреки това, ако акрилната боя е твърде гъста, можете лесно да бъде разредена, като се добави вода.

Какво представлява темперната боя?

Темперната боя може да се отнася до множество видове бои на водна основа. Обикновено, когато хората чуят термина темперна боя, те си представят класическите варианти, които можете да намерите в занаятчийските и арт магазините.

Темперната боя е боя на водна основа с проста композиция. Обикновено съдържа пигменти и калциев карбонат, същият материал, който ще откриете и в тебешира. Може да има и царевично нишесте. Обикновено, тази версия на темперната боя е лесна за триене. Ето защо често се среща в училищата и е подходяща за рисуване от деца. Темперната боя е кремообразна. Тя не поддържа формата си добре, така че може да капе или да се сплесква, докато изсъхне напълно. Трудно се наслагва.

Друга форма на темперната боя, включва в състава си яйчни и млечни продукти. Яйцето и млякото действат като свързващо вещество, докато гумата служи като диспергатор за пигментите. Яйчената темперна боя е по-трайна и по-податлива на натрупване. Освен това се и трие по-трудно.

В Маестро Пан разработихме комплекс от синтетични смоли, използвани като свързвател. Това позволява на нашата темперна боя да не променя цвета си, след като изсъхне. Тя дава равномерен, матов завършек. Слоевете боя след известно време от разтворими стават частично разтворими и така последващите корекции и слоеве се нанасят по- лесно. Темперната боя Маестро Пан е лесна за нанасяне, подходяща за фини детайли и линии или за изпълнение на декоративни задачи.

Акрил или темперна боя: ключови точки

Предлагаме ви бързо сравнение, което потенциално ще ви позволи да разберете коя боя е най-добра за вашия проект.

Състав на боите

Що се отнася до състава, нещата са сравнително ясни с акрилите. Акрилната боя е на водна основа и съдържа синтетични полимерни съединения , което създава гъста паста. Акрилът може да се нанася върху широк спектър от повърхности. Темперната боя също е на водна основа и някои нейни версии, включват свързващи вещества на хранителна основа (обикновено яйце или мляко).

Професионалното качество на темперната боя е различно. Въпреки че все още е на водна основа, има и яйце, заедно с пигментите. Често професионалната ѝ разновидност се нарича ​​яйчена темперна боя, заради яйцето. В някои случаи темперната боя от най-висок клас може да съдържа мляко, вместо яйце. Това обаче е далеч по-рядко срещано.

Издръжливост

От страна на издръжливостта, акрилът превъзхожда температа. Темперните бои са повече ориентирани към занаятите. Те са лесни за изстъргване от повърхност, след като изсъхнат, дотолкова, че боята може да се износи бързо дори при случаен контакт. За сравнение, акрилът е в пъти по-издръжлив. Не е лесно да се надраска повърхност, боядисана с акрил или пък да се износи. Акрилната боя притежава силна адхезия, която може да издържи на известно търкане и износване. Издържа и на избледняване с времето.

Важно е да се отбележи, че темперните бои с професионално качество са много по-трайни от по-често използваните занаятчийски версии. Въпреки това, все още не са толкова издръжливи като акрила.

темперна боя рисуване

Време за съхнене

Ако сравнявате времето за съхнене на акрилната и на темперната боя, те са сравнително близки. Темперната боя съхне само за 5 минути, докато на акрила са му необходими 20 минути. Плюс това, в зависимост от специфични фактори, може да отнеме малко повече време на боята, за да изсъхне напълно, макар че обикновено не повече 40 мин.

Непрозрачност

Зависи от вида и количеството на вложените пигменти и пълнители. Обикновено в темперните бои са подбрани пигменти с по- голяма покривност. Това позволява на темперната боя да осигури изключително покритие и непрозрачност от най-високо ниво, дори и при едно преминаване. Разбира се, има цветове- като жълта лимон, ултрамарин и други, при които заради спецификата на самият пигмент, боята не е идеално покривна. Текстурата на акрила е подобна на пластмаса и твърда с полугланцово до лъскаво покритие. Докато текстурата на темперните бои е матирана.

Възможност за измиване

Тъй като акрилните и темперните бои са на водна основа, те се измиват лесно, когато боята е все още влажна. Освен това почистването на четките веднага след употреба може да изисква малко повече вода и търкане, но пак е лесно за постигане.

След като боята изсъхне, нещата се променят. Занаятчийската темперна боя може да се премахне във всяко състояние, включително и напълно суха. Обикновено можете да я премахнете от всеки тип повърхност само с вода. Все пак има вероятност някои пигменти да оцветят мястото, особено ако боята остане за по-продължителен период от време или материалът е порест.

За акрилната боя пък можем да кажем, че премахването й след изсъхване е по-трудно. Може да се наложи да използвате алкохол, ацетон или оцет, за да я премахнете от четките. Същото важи и ако се опитвате да премахнете акрилна боя от работни повърхности, подови настилки или други места, където е капела, докато работите по вашия проект.

Текстура

Темперните и акрилните бои съхнат малко по-различно. С темпера ще получите резултат, който изглежда матов. Има леко запъване, ако прокарате пръста си по нея, когато е суха, въпреки че е фина. Темперната боя също така има и тенденцията да остава доста плоска.

С акрилната боя крайният вид е подобен на маслена боя. Финишът обикновено е в полулъскав или изцяло лъскав. Той е и относително гладък на допир.

Акрилна ли е темперната боя?

Не, темперната боя не е акрилна. Въпреки че и двете бои са на водна основа и могат да съдържат подобни пигменти, останалите им съставки се различават. Акрилните бои съдържат специфични свързващи вещества и полимери, които не можете да намерите в занаятчийската темперна боя. Освен това, докато яйчната темперна боя може да съдържа гума за по-добра дисперсия, не съдържа някои други полимери, които ще откриете в акрила.

cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram