Как се рисува с акрилни бои?

смесени акрилни сини цветове

Ако сте начинаещ, който се учи да рисува, тогава най-вероятно са ви посъветвали да започнете да рисувате с акрил. Рисуването с акрил е прекрасно умение и в същото време техниките са лесни за усвояване. В това ръководство, стъпка по стъпка, ще ви преведем през стъпките, които са ви необходими, за да започнете да рисувате. При нас можете да се снабдите с всички цветове акрилни бои, както и с грундове, лакове и разредители. От едно място ще си набавите всичко необходимо, за да започнете да творите.

Първи и основни стъпки при рисуването с акрил

Има някои неща, които трябва да имате предвид, избирайки акрилните бои. Нека да видим кои са те.

  • Рисувайте в добре осветена и проветрива стая;
  • Акрилната боя изсъхва много бързо;
  • Затваряйте капачките на тубите и бурканите с бои, когато не ги използвате, защото иначе ще станат бързо неизползваеми;
  • Купете си разнообразни цветове и смело експериментирайте;
  • Когато нанасяте слоеве, оставете всеки слой да изсъхне, преди да нанесете следващия. Така ще избегнете смесването на цветовете;
  • Начертайте грубо вашата картина с молив, преди да започнете (особено за начинаещи в рисуването с акрил);
  • Започнете първо с най-тъмните цветове, след което преминете към по-светлите. Този метод работи прекрасно при абстрактните картини, тъй като тъмните цветове придават интересна дълбочина на светлите цветове, около тях.
  • Забавлявайте се и не мислете твърде много.

Първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какви цветове ще използвате и да си ги набавите. Ако сте абсолютно начинаещ, тогава голямото разнообразие от различни цветове със сигурност ще ви обърка. За щастие, изборът на боя за първата ви картина на платно е по-лесен, отколкото си мислите. Акрилните бои с професионално качество са най-добрите за работа. Съществуват десетки цветове, от които да избирате, а пигментите изглеждат като живи, когато се нанесат върху платно.

Втората ви стъпка трябва да е избор на подходяща четка. Благодарение на различните четки ще успеете да експериментирате с разнообразни техники. Най-добре е да имате комбинация от големи, средни и малки четки за рисуване на детайли. Четките от синтетичен найлон са много добро решение, когато става въпрос за рисуване с акрилни бои, така че не бързайте с купуването на четки с животински косъм. Ще са ви необходими още палитра, платно и контейнерче за вода.

акрилни меки нюанси

Какво да нарисувате първо с акрилни бои?

Планиране на оформлението на вашата картина е това, с което трябва да започнете. Ако рисувате предмет като цветя, пейзаж или пък купа с плодове, използвате „правилото на третините“.  Скицирайте грубо оформлението с молив, преди да започнете да рисувате. Благодарение на това ще можете да прецените пропорциите. Чак след като сте убедени в правилните размери на всеки един предмет, преминете към рисуването с акрил.

Следващата стъпка, която много художници забравят, е да се сменя перспективата. Чисто човешко е да сме фокусирани върху една точка, опитвайки се да постигнем максималното. Ако обаче нещо ви притеснява визуално, но не можете да определите какво, тогава променете перспективата. Рисуването с акрил може да бъде предизвикателство, така че редовно се отдръпвайте назад или настрани, за да прецените творбата си от разстояние. Може дори да обърнете картината ви надолу, за още по-различна перспектива.

Когато рисувате с акрилни бои трябва да се грижите за четките. След всяко рисуване е необходимо да изплакнете инструментите си с топла вода и мек сапун. По този начин, следващия път, когато се присегнете към четките ви за рисуване, те ще са сухи и готови за използване. В случай че акрилната боя вече е засъхнала по палитрата ви, може да пробвате да я изстържете или просто да я оставите там. Тя няма да пречи на следващото ви рисуване, така че не е нужно да се притеснявате за нея.

cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram