Как да боядисате дърво и дървени изделия с акрилна боя

боядисан дървен материал

В случай че сте се чудили, дали можете да рисувате с акрилна боя върху дърво, то отговорът е положителен. Има обаче някои неща, които трябва да обмислите предварително. Ще трябва да се подготвите с качествена акрилна боя, както и четки и други допълнителни неща.

Най-добрата акрилна боя за използване върху дърво е тази, която е предназначена именно за такава употреба. Има десетки различни видове акрилни бои, от които да избирате, така че е жизненоважно да изберете онази, която е направена специално за боядисване върху дървени повърхности. Другият важен фактор е колко бързо изсъхва боята и дали е лесно да я поддържате течна. Акрилната боя обикновено изсъхва доста бързо, така че ще ви трябва боя с по-рядка консистенция. Като алтернатива можете да я разреждате като потапяте четката си в чаша вода докато рисувате. Това ще ви помогне да запазите боята със същата консистенция през целия процес и също така ще ви позволи лесно да сменяте цветовете.

Изберете правилната четка

Друго важно решение, което трябва да вземете, преди да започнете да боядисвате дърво с акрилна боя, е видът на четката. Косъмчетата на четките с по-ниско качество се разхлабват лесно, докато рисувате, и могат да останат залепени в боята. Евтините четки също така са склонни и да оставят ивици върху дървото, дори ако повърхността е гладка. Това е особено забележимо, когато използвате само няколко слоя боя, което е още една причина, поради която използването на четка с добро качество е от съществена важност.

За най-добри резултати изберете четки за рисуване, направени от естествен косъм или синтетични материали, които няма да се разхлабят с времето. Ако вашето дървено парче е гладко, няма да има нужда да го шлайфате. В случай че не е обаче, шлайфането трябва да бъде част от процеса.

Как да почистите и запечатате дървената повърхност?

След като вече разполагате с всички подходящи инструменти, необходими за боядисване, и сте готови да започнете работа по вашия проект, следващата стъпка е свързана с почистването на дървената повърхност, която ще използвате. Най-добре би било, ако почистите с четка всички излишни запрашвания.

Най-простият начин да направите това е като:

  • Вземете кърпа от микрофибър или друг материал, който не оставя власинки (не използвайте хартия);
  • Намокрете кърпата съвсем леко, след което изстискайте водата, като я оставите леко влажна;
  • Избършете дървената повърхност, докато се премахне всякакъв прах;
  • След като избършете дървения панел, прокарайте ръка по него, за да се уверите, че са изчезнали всички тресчици и прашинки и че дървото е гладко на допир.

Следващата стъпка в процеса на рисуване върху дърво с акрил е може би една от най-важните за успеха на вашия проект, а именно - запечатването.

дървен материал

Запечатването на дървото е необходимо, поради редица причини, но особено при боядисване с акрилни бои. Какъвто и уплътнител да изберете, той ще защити повърхността на дървото, като създаде бариера между необработената външна част и цвета, който се поставя отгоре. PVA лепилото е популярен избор за уплътнител върху дърво преди използване на акрилни бои. След като първоначалният слой уплътнител изсъхне върху вашите дървени панели, е време за шлайфането, ако такова се налага. Можете да използвате фина шкурка и да я движите в посоката на дървесината. Крайната цел е да получите повърхност без надрасквания, разцепвания или други неравности, които могат да направят рисуването предизвикателство. Като приключите с шкурката трябва отново да нанесете уплътнител.

Сложете грунд преди акрилните бои

Грундирането е различно от запечатването, но е също толкова важно. Докато уплътнителят помага за защитата на суровото дърво от боята, грундът помага за по-лесното нанасяне на акрилната боя. Освен това позволява на боята да прилепне по-добре към дървесината. Друго предимство е това, че акрилната боя ще изглежда с по-живи цветове - особено ако използвате светли нюанси, които може да не се открояват. Ярките цветове винаги са добра идея.

Нанесете 1-2 тънки слоя грунд. Грундираното дърво ще помогне акрилната ви картина да има красив и гладък завършек.

Нанесете основен слой боя преди да добавите детайли

Когато дойде време да започнете да рисувате, ще искате да започнете с нанасяне на основен слой върху дървената повърхност с цвета, който искате да имате за фон. Този основен слой ще ви позволи да тествате акрила върху дървото, за да сте сигурни, че е напълно подготвено за боядисване. След това можете да започнете да рисувате. Ако планирате да боядисате и двете страни на дървения панел, ще трябва да изчакате първата страна да изсъхне напълно, преди да преминете към втората. За най-добри резултати изчакайте малко повече от 20 минути, тъй като акрилните бои отнемат около 20 минути, за да изсъхнат напълно.

cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram