• Маслени бои

  Маслени бои

  От 2000-ната година "Маестро Пан" предлага на пазара българска маслена боя. Един чудесен продукт с достъпна цена и перфектно качество. Супер фината маслена боя за художници обхваща широка гама от 84 цвята с различна покривност.Маслената боя представлява съхливо масло, смесено с Read More
 • Акрилни бои

  Акрилни бои

  Акрилните бои „Маестро Пан „ са произведени с 100 % чист пигмент и акрилна емулсия, без добавка на пълнители, което е причина за изключителната яркост и брилянтни цветове. Предлагат се 84 цвята в тубичка от 45 мл и буркан от 200 мл. Те Read More
 • Декор-акрил

  Декор-акрил

  Акрилната боя декорлак е с плътен и наситен тон. Подходяща е за всякакви повърхности - стъкло, порцелан, керамика, метал, дърво, хартия, камък, пластмаса. Декорлак е боя на водна основа и при нужда, може да се разрежда с вода. Декорлак № 107 придава прозрачност Read More
 • Темперни бои

  Темперни бои

  Темперните бои са в бурканчета от 50 мл- 48 цвята. Подбрани са светоустойчиви пигменти и съставки, които да осигуряват равномерен плътен тон. Темперните бои са водоразтворими. С тях се рисува върху хартия, дърво, платно, камък и др. Лесно се съчетават с Read More
 • Разредители

  Разредители

  Лененото масло се добива от зрелите семена на лена. Те се смилат и пресоват под голямо налягане. Съществуват два начина на производство : топъл и студен. Студено добитото ленено масло е най-годно за целите на живописта. То е чисто и светложълто на Read More
 • Универсален контур

  Универсален контур

  Контури за лесно и прецизно изтегляне на тънки линии и очертания. Металикови цветове, нюанси на злато, сребро и мед, подходящи за рисуване върху хартия, дърво, метал, стъкло, платове. Времето за съхнене е между 2 и 6 часа, в зависимост от дебелината Read More

Maestro Pan  Разгледайте цветния каталог >>

От 2000-ната година "Маестро Пан"  предлага на пазара българска маслена боя. Един чудесен продукт с достъпна цена и перфектно качество. Супер фината маслена боя за художници обхваща широка гама от 84 цвята с различна покривност. 

Достъпна е в разфасовки тубичка от 45 мл., 84 цвята – цена 3.60 лв. 
и 120 мл. №108 Титанвайс, цена 7.80 лв.

Маслената боя представлява съхливо масло, смесено с различни пигменти и пълнители.
С нея може да се рисува върху плат, дърво, камък, метал, като при всички видове повърхности препоръчваме нанасянето на грунд. В сравнение с акрилните и темперните бои, времето на съхнене на маслените бои е значително по-дълго. Маслената боя може да се почиства с терпентин или спирт, но след изсъхване, тя образува неразтворим филм. За почистване на четките се използва уайт спирт, а също така топла вода и сапун.

Maestro Pan
Супер фина маслена боя за художници - 45 ml
Цена на дребно:
3.60 лв.

В състава на маслената боя влизат съхливи масла, които се използват в чист вид или смесени едно с друго в различни пропорции. Съотношението и вида на маслото се избират според  спецификацията на пигмента, за да се получи добро съхнене и минимално жълтеене на получения филм. Маслата се получават при изцеждане на растителни семена, те са натурални продукти и състава им се влияе от различните климатични условия и сезони. Ние допълнително подобряваме качеството на лененото масло, като се възползваме от пролетното слънце, което го избистря и изсветлява.

Друг важен компонент на маслената боя са пигментите. Видът на пигмента влияе върху времето на съхнене. То е от 1 – 2 дни  до 10 – 12 дни. Други фактори, имащи отношение към времето на съхнене на маслената боя са :

     Температурата на околната среда.
     Повърхноста, върху която е нанесена маслената боя.
     Дебелината на слоя – дебелият слой маслена боя съхне много по-бавно от тънкия слой.
     Светлината действа като катализатор и ускорява съхненето.

Maestro Pan
Супер фина маслена боя за художници - 45 ml
Цена на дребно:
3.60 лв.

При изсъхване на маслената боя се образува еластичен неразтворим филм, който в течение на времето става все по- твърд и чуплив. За ускоряване на процеса на съхнене на маслената боя, може да се прибави към нея сикатив, но не повече от 2 %. Почистваме маслената боя, когато не е изсъхнала, с уайт спирт- минерален терпентин.

Не трябва да се използва ленено масло или уайт спирт при обработката на маслените бои, за получаване на лазурни и велатурни тонове. Тези две съставки действително разреждат маслената боя, но също така, реално влошават качествата й и променят значително тона. Ако разредите прекалено маслената боя с ленено масло, получената смес от маслена боя :

- ще изсъхне значително по-бавно;
- има по-голяма вероятност след изсъхване боята да се набръчка;
- в течение на времето, склонността на жълтеене на боята ще е много голяма;

Маслената боя, силно разредена с уайт спирт, и нанесена на картината, се избърсва изключително лесно, защото количеството на свързвателя в боята е силно намалено и тя не може да се захване добре върху повърхността. Освен това, цветовете стават сивкави, без блясък.

С прекомерната употреба на този разтворител вие „изгаряте” боята. Препоръчваме ви пестеливо да разреждате маслените бои, а когато това е нужно, да използвате работен медиум /ферниз/ за маслени бои, или дамаров лак и ленено масло, смесени в отношение 1/ 1. Ако търсите красиви прозрачни нюанси, разгледайте и се ориентирайте към лазурните пигменти в широката палитра от 84 цвята на „Интензив” – Маслената боя на Маестро Пан.

Maestro Pan
Супер фина маслена боя за художници - 45 ml
Цена на дребно:
3.60 лв.

Накрая  - картината ни е готова – какъв лак да нанесем и кога?

Препоръчително  е лакирането на маслената картина. На пазара се предлагат различни лакове - с гланцов ефект, сатенени и матиращи. Крайните лакове предпазват картината, позволяват тя да се почиства по-лесно. Кога една маслена картина е изсъхнала? В действителност процесът продължава непрекъснато. Препоръчваме ви да изчакате поне шест месеца, преди да лакирате картината.

Дамаровият лак представлява дамарова смола, която е разтворена по естествен начин в терпентин. С негова помощ защитавате и освежавате цветовете  и постигате лек блясък. Нанася се с мека четка или пуловелизатор.